GITHA

GITHA levert een urenbegroting die is gebaseerd op de analyse van actuele gegevens en trends afkomstig van bijna 2000 Nederlandse huishoudens. Het berekende resultaat van GITHA kan uiteraard aan de specifieke omstandigheden van het getroffen huishouden worden aangepast [1] en ook kunnen deze aanpassingen gedocumenteerd worden. Omdat het programma voor alle huishoudelijke taken tevens de lichamelijke eisen geeft, wordt meteen en uiterst transparant het gevolg van de beperking, het letsel (i.e. de letselschade [2]), handicap of anderszins functieverlies zichtbaar. Dit gevolg wordt uitgedrukt in het aantal huishoudelijke uren dat vergoed moet worden, dan wel waarvoor een oplossing gevonden moet worden.

 

unieke norm!

GITHA is een krachtig instrument. Het maakt snel en eenvoudig duidelijk hoeveel arbeid een huishouden vraagt: voor de huishouding als geheel en voor de afzonderlijke taken daarin. De uitkomsten zijn onderbouwd en gebaseerd op onderzoek [3]. De normtijden geven inzicht in de tijdbesteding van normale Nederlandse huishoudens voor iedere huishoudelijke taak. Tevens geeft GITHA een bandbreedte van iedere normtijd aan, namelijk het minimum en maximum voor 50% en 90% van de huishoudens rond het gemiddelde. Als extra hulp wordt een toelichting op de inhoud van elke taak en de bij een taak behorende lichamelijke eisen gegeven. GITHA is eerlijk en voorkomt willekeur, geeft tijdwinst door het voorkómen van lange discussies en biedt overlegruimte in de afhandeling van letselschade of bij de inschatting van huishoudelijke hulp. In de schatting van de grootte van de te compenseren huishoudelijke arbeid geeft het daarnaast een billijk kader.

 

voor wie?

GITHA is nu 25 jaar naar volle tevredenheid in gebruik in de praktijk. GITHA voorziet in de ondersteuning van taken van arbeidsdeskundigen, letselschadeverzekeraars, letselschade­advocaten, vakbonden, gemeentelijke instellingen, instanties in de thuiszorg en anderen als het gaat om het gefundeerd vaststellen van de omvang van het huishoudelijk werk. Dit betekent dat een breed scala aan beroepsgroepen het aantal uren huishoudelijk werk dat niet (meer) uitgevoerd kan worden door beperking, handicap of letsel eenduidig kan bepalen. Dit op basis van de berekeningen van GITHA en de beperkingen van een betrokkene.

 

GITHA biedt:

 

  • een rekenmethodiek die uren berekent voor zowel het gehele huishouden als voor de te beoordelen persoon
  • een database met wetenschappelijk bepaalde besliscriteria en arbeidsgegevens van verschillende typen huishoudens
  • een urenbegroting als basis voor het schatten van compensatie door handicap of letselschade
  • een weergave van de spreiding van iedere berekende tijd voor de middelste 50% en 90% van de huishoudens
  • een uitgebreide omschrijving van de inhoud en lichamelijke eisen van de huishoudelijke taken
  • een uitgebreide beschrijving van de referentiehuishoudens, waarop de normtijden zijn gebaseerd
  • een eenvoudige en gebruikersvriendelijke user-interface
  • keuzemenu's voor een eenvoudige invoer en opslag van gegevens
  • de mogelijkheid voor het opstellen van verschillende varianten van een huishouden, bijvoorbeeld met of zonder gebruik van bepaalde hulpmiddelen
  • een faciliteit om de genomen beslissingen en motivering ervoor samen met de uitkomsten te documenteren
  • de mogelijkheid van export van de invoergegevens en de resultaten naar een tekstverwerkingsprogramma en PDF document
  • een uitgebreide HELP-functie, geïntegreerd in het programma
  • een eenvoudige installatieprocedure voor Windows computers
  • en een telefonische helpdesk.
  • Tot slot: GITHA kan worden geïnstalleerd onder de besturingssystemen Windows 8, 10 en 11

 

werken met GITHA

GITHA start met een eerste invoerscherm (zie voorbeeldscherm 1), waarin algemene gegevens van de betrokkene en het huishouden worden ingevuld. In het tweede invoerscherm (zie voorbeeldscherm 2) worden specifieke gegevens over de samenstelling van het huishouden, woonsituatie, huisdieren en beschikbare apparatuur ingevuld. Het resultaat van de berekening (een deel is te zien op voorbeeldscherm 3) wordt op een vervolgscherm gepresenteerd en kan daar verder worden aangepast. Bij alle schermen is een uitgebreide HELP-functie beschikbaar. Ook kunnen in het resultaten scherm toelichting en spreiding worden opgevraagd bij de verschillende activiteiten.

 

GITHA 22 is de laatste update

Vanaf mei 2025 is GITHA 22 de actuele en geldende versie. Deze versie is geschikt voor gebruik onder Windows 8, 10 en 11. Dit is tevens de laatste versie van GITHA die zal worden uitgebracht. GITHA werd regelmatig geüpdatet en periodiek voorzien van een nieuwe database met de jongst beschikbare cijfers van Nederlandse huishoudens. Dit om de uitkomsten actueel te houden. De laatste grote data-update was in 2020. Na die tijd zijn verbeteringen in de functionaliteit en beveiliging aangebracht en zijn help-bestanden aangepast (klik hier voor een overzicht). In 2025 zijn nog altijd geen recentere data beschikbaar voor Nederlandse huishoudens. Dus werkt GITHA 22 met de meest recente gegevens. Echter, er zullen naar alle waarschijnlijkheid komende jaren nieuwe (actuele) gegevens van tijdbesteding aan huishoudelijk werk worden verzameld. Die zijn dan niet meer opgenomen in GITHA. De gebruiker dient zelf een correctie voor actuele trends aan te brengen. Een hulpmiddel hierbij kan zijn de actuele data te vergelijken met de trends in de tijdbesteding van door GITHA berekende modelhuishoudens over de afgelopen 20 jaar: deze kan hier worden gedownload.

 

handleiding GITHA

De gebruikershandleiding voor GITHA als PDF-document kan hier worden gedownload.

 

licentie GITHA

Er worden geen nieuwe licenties voor GITHA meer uitgegeven. Bestaande licentiehouders kunnen GITHA 22 voor onbeperkte duur gebruiken. Uitsluitend voor hen wordt ondersteuning en advies gegeven via de helpdesk.

 

[1] Als hulpmiddel geeft GITHA tevens de spreiding (5-percentiel, 25-percentiel, 75-percentiel, 95-percentiel) van elke normtijd, waarbinnen 95% van de huishoudens valt.

[2] Letselschade is de schade die het gevolg is van lichamelijk en / of psychisch letsel.

[3] De normtijden van GITHA zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek. Hiertoe worden o.a. uitkomsten van het nationale Tijdbestedingsonderzoek (TBO) van het SCP (zie de website van SCP; zoek op "TBO") geanalyseerd en bewerkt. GITHA baseert zich op trends in en variaties tussen huishoudens. GITHA omvat geen data van individuele personen of huishoudens.

home > GITHA

ErgoLab Research

ErgoLab Research BV ©

 

over ErgoLab Research / Disclaimer

 

Privacy Statement

 

site geüpdatet: 02-05-2025

 

 

 

 

 

Website design: Pelle Oude Vrielink